Brexit is final. What does this mean for the accounting in Odoo?

Vanaf 1 januari 2021 is de overgangsperiode zoals voorzien in het Brexit-akkoord definitief ten einde. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie verlaten en vanaf die datum gelden de nieuwe afspraken. 

Wat betekent dit voor de boekhouding in Odoo?

Leveringen aan de VK worden nu export  buiten de EU en leveringen vanuit de VK worden import buiten de EU.

Dit houdt in dat je op een andere regel in de btw-aangifte de omzet of inkopen moet rapporteren. Maar dat houdt ook in dat je aan eindklanten (B2C) mag leveren met 0% BTW. De eindklant zal dan waarschijnlijk wel importrechten moeten betalen.

In Odoo moet je daarvoor een aantal zaken hebben ingericht.
Dit gaat via fiscale posities.

Het beste moment om dit in te richten is per 1 januari 2021.

Let nog wel op met inkoop facturen die nog betrekking hebben op 2020.
Hiervan zal bij het inboeken de BTW handmatig omgezet moeten worden naar de juiste fiscale positie van 2020.

Welke stappen moet u nemen?

Ga naar boekhouding -> Configuratie -> Fiscale posities


Check of je een fiscale positie hebt voor niet EU-landen.


Check of alle btw-codes gekoppeld zijn aan een juiste btw-code voor export.


Ook kan je de omzet en kosten rekeningen automatisch laten aanpassen. Indien dit gewenst is, vul dan de koppeling in onder het tabblad “Vervangingstabel grootboekrekeningen”.


5a: handmatige toewijzing van Fiscale positie: Pas je VK-klanten aan, ga naar ->klanten-> TAB “verkopen & inkopen -> kies het veld Fiscale positie en wijzig deze naar Niet-EU landen. Doe dit ook bij jouw B2C klanten.


Dit kan je handmatig doen, maar als je veel klanten hebt is de export en importfunctie van Odoo daar erg handig voor.

5b: automatische detecteren van de Fiscale positie: Bij de fiscale positie EU landen, haal het VK uit de lijst met landen waarop deze Fiscale positie automatisch wordt toegepast. Indien ook de fiscale positie Niet-EU landen op automatisch detecteren staat en de Landenlijst daar is aangevuld met het Vk, dan zullen nieuwe klanten vanuit het VK automatisch de fiscale positie Niet-EU landen krijgen.




Wilt u ondersteuning bij het juist inrichten van Odoo volgens de nieuwe afspraken en bent u benieuwd hoe het voor uw bedrijf zit of wilt u upgraden naar de laatste versie van Odoo? Neem dan contact met ons op en dan helpen wij u verder. 

Roadshow Leiden
16 mei 2023